Општина Валандово е најмалку задолжена Општина во Македонија

Валандово / 18:23

Предлог законот со кој се предвидува да им се исплатат долговите на општините што имаат доспеани, а неисплатени обврски, по скратена постапка помина на Законодавно правната комисија.

Овој закон иницираше и креирање на листа од Општини должници на која Општина Валандово заедно со Општина Дојран се најдоа на дното од истата.

Општина Валандово според Законот со кои е предвидено да се ослободат Општините од долгови ќе добие само 167 илјади денари.

За разлика од Валандово и Дојран, најзадолжени се општините Охрид, Тетово, Карпош и Куманово, а заклучно со септември годинава Општините пријавиле долг од 97, 5 милиони евра.

Предлог законот предвидува 50 милиони евра буџетски средства да легнат на сметките на Општините како помош за враќање на долговите.

 


⚠ Преземањето авторски текстови и фотографии е дозволено единствено доколку се почитуваат принципите за фер користење на содржина или со претходна дозвола од медиумот.

Valandovo.mk е дел од 034 Медија Груп. Покрај Valandovo.mk групацијата е издавач и на онлајн медиумите Vesti.sr, 24Gevgelija.mk, Bogdanci.mk, 24Dojran.mk и Radovis.mk.

Коментари

Login

Добредојдове! Логирајте се на вашата сметка

Запомни ме Заборавена лозинка?

Lost Password