Стационарот за бездомни животни во Струмица се гради во близина на Пречистителната станица

Почна изградбата на Стационарот за бездомни животни во Струмица кој е лоциран во близина на Пречистителната станица. Изградбата ќе се одвива според современи стандарди и во согласност со Законот за заштита и благосостојба на животните. Како што истакна градоначалникот – Коста Јаневски, овој проект ја вклучува Струмица во градовите што европски го решаваат проблемот со бездомните животни.

Оваа инвестиција чини 20 милиони денари во првата фаза и веќе е обезбеден грант од швајцарската влада, со поддршка од УНДП која обезбедува мебел, опрема и се што е потребно за еден ваков Стационар, како што се боксови по современи норми, стручни лица кои ќе заловуваат кучиња и стручен персонал кој ќе учествува во нивното третирање  – додаде Јаневски.

Во наредните денови ќе започне и изградбата на Стационар во Гевгелија кој ќе биде лоциран во околината на населеното место Прдејци.

Според Жулиета Ѓуркова – Директорка на Центарот За развој на Југоисточниот плански регион, Стационарот е пример во решавањето на проблемот со бездомните животни на хуман начин, во кој се вклучија сите десет општини во регионот.

Коментари

Login

Добредојдове! Логирајте се на вашата сметка

Запомни ме Заборавена лозинка?

Lost Password