Започна да се инсталира ново, енергетски ефикасно јавно осветлување во општина Валандово

Започна процесот на замена на 1800 сијалични места од јавното осветлување во градот и останатите населените места од општината.

Замената на старите натриумови со нови ЛЕД сијалици, ќе придонесе до намалување на емисиите на штетни стакленички гасови за 424,6 тони и зголемена заштеда на финансиски средства за околу 50%.

Овој процес се имплементира преку ЕСКО модел, кој претставува можност за склучување договори за реализација на проекти за подобрување на енергетската ефикасност на јавното осветлување и јавните објекти, како и за набавка на енергетска опрема и инсталации, без претходно обезбедување на средства од страна на општинскиот или државниот буџет.

Финансирањето, изведбата и гаранциите за имплементацијата на проектот ќе ги сноси ЕСКО компанијата, која е избрана по јавниот оглас, додека пак ануитетот кон ЕСКО компанијата, општината ќе го плаќа исклучиво од заштедата на енергијата со месечни ануитети до реализацијата на договорот, без зголемување на цената за јавно осветлување.

По истекот на договорот, целата заштеда на енергија и опремата остануваат во сопственост на општината.

Извор: О. Валандово

Коментари


⚠ Преземањето авторски текстови и фотографии е дозволено единствено доколку се почитуваат принципите за фер користење на содржина или со претходна дозвола од медиумот.

Valandovo.mk е дел од 034 Медија Груп. Покрај Valandovo.mk групацијата е издавач и на онлајн медиумите Vesti.sr, 24Gevgelija.mk, Bogdanci.mk, 24Dojran.mk и Radovis.mk.